Dietoterapia w zespole metabolicznym


foto: Karolina Chęś

Główne zasady dietoterapii jako profilaktyki zespołu metabolicznego

Zdrowa dieta, czyli jaka?
  • Jedz regularne, prawidłowo zbilansowane posiłki.
  • Nie podjadaj pomiędzy posiłkami.
  • Wybieraj produkty o niskim i średnim indeksie glikemicznym. 
Tu przeczytasz, co to jest indeks glikemiczny.
  • Spożywaj posiłki bogate w warzywa i owoce
  • Zadbaj o kwasy tłuszczowe OMEGA 3 oraz błonnik pokarmowy. Kwasy tłuszczowe OMEGA 3 znajdziesz w rybach, nasionach i orzechach. Bogactwo błonnika to – warzywa, owoce, otręby, produkty pełnoziarniste.
  • Wyeliminuj z diety fruktozę pochodzącą z soków, napojów i produktów przetworzonych. Jedz świeże owoce.
  • Ogranicz tłuszcze nasycone, np. smalec, tłuste wędliny, kiełbasy, pasztety, śmietanę. Zamiast nich wybieraj jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Najlepiej w postaci oleju rzepakowego i oliwy z oliwek.
  • Dodawaj mniej soli. Wykorzystuj świeże i suszone zioła – one poprawić smak i strawność Twoich potraw.
Zadbaj, aby w Twojej codziennej diecie nie zabrakło:
  • oliwy z oliwek,
  • dużej ilości warzyw i owoców,
  • produktów zbożowych (tu masz spory wybór, np. płatki owsiane, otręby, pełnoziarniste pieczywo, kasze).
  • nasion roślin strączkowych (szczególnie polecamy fasolkę adzuki, ciecierzycę, soczewicę czarną, czerwoną oraz zieloną)
  • ryb (najlepiej upiecz je w piekarniku albo przygotuj na parze).
O czym jeszcze warto pamiętać?
  • jedz mniej mięsa – szczególnie ogranicz czerwone oraz przetworzone
  • w umiarkowanych ilościach – mleko, ser i jogurt,
  • alkohol do posiłku – też z umiarem 😊.
Scroll to Top