foto: Karolina Chęś
Główne zasady dietoterapii jako profilaktyki zespołu metabolicznego
Zdrowa dieta, czyli jaka?
- Jedz regularne, prawidłowo zbilansowane posiłki.
- Nie podjadaj pomiędzy posiłkami.
- Wybieraj produkty o niskim i średnim indeksie glikemicznym. Tu przeczytasz, co to jest indeks glikemiczny.
- Spożywaj posiłki bogate w warzywa i owoce
- Zadbaj o kwasy tłuszczowe OMEGA 3 oraz błonnik pokarmowy. Kwasy tłuszczowe OMEGA 3 znajdziesz w rybach, nasionach i orzechach. Bogactwo błonnika to – warzywa, owoce, otręby, produkty pełnoziarniste.
- Wyeliminuj z diety fruktozę pochodzącą z soków, napojów i produktów przetworzonych. Jedz świeże owoce.
- Ogranicz tłuszcze nasycone, np. smalec, tłuste wędliny, kiełbasy, pasztety, śmietanę. Zamiast nich wybieraj jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Najlepiej w postaci oleju rzepakowego i oliwy z oliwek.
- Dodawaj mniej soli. Wykorzystuj świeże i suszone zioła – one poprawić smak i strawność Twoich potraw.
Zadbaj, aby w Twojej codziennej diecie nie zabrakło:
- oliwy z oliwek,
- dużej ilości warzyw i owoców,
- produktów zbożowych (tu masz spory wybór, np. płatki owsiane, otręby, pełnoziarniste pieczywo, kasze).
- nasion roślin strączkowych (szczególnie polecamy fasolkę adzuki, ciecierzycę, soczewicę czarną, czerwoną oraz zieloną)
- ryb (najlepiej upiecz je w piekarniku albo przygotuj na parze).
O czym jeszcze warto pamiętać?
- jedz mniej mięsa – szczególnie ogranicz czerwone oraz przetworzone
- w umiarkowanych ilościach – mleko, ser i jogurt,
- alkohol do posiłku – też z umiarem 😊.