Hiperglikemia, czyli nadmiar cukru.

Oznacza, że masz za dużo cukru (glukozy) we krwi, czyli Twój organizm jest „przecukrzony”.
Wiesz – co za dużo, to niezdrowo. I to samo dotyczy stężenia cukru w Twoim organizmie.

Co to znaczy za dużo cukru?

Każda osoba z cukrzycą powinna być rozpatrywana indywidualnie.

Normy – najnowsze zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego z 2021r. są następujące dla:

Osoby z cukrzycą typu 1
na czczo w przedziale od 70 mg/dl do 110 mg/dl
2 godziny po posiłku poniżej 140mg/dl
na terapii pompowej oraz  

na CGM (metoda ciągłego monitorowania) 

70% odczytów powinno być w przedziale 

od 70 mg/dl do 180 mg/dl 

Hemoglobina glikowana HbA 1C maksymalnie 6,5%.
W przypadku pań w ciąży z cukrzycą typu 1 normy są jeszcze bardziej rygorystyczne
u pań na terapii pompowej oraz / i

na CGM (metoda ciągłego monitorowania)

70% odczytów powinno być w przedziale 

od 63 mg/dl do 141 mg/dl 

Hemoglobina glikowana HbA 1C poniżej 6,0%.
Osoby z cukrzycą typu 2
  • Stopień wyrównania glikemii zależy od czasu trwania choroby, wieku oraz chorób współistniejących. 
  • Kierować się należy wartością hemoglobiny glikowanej HbA 1C .
Hemoglobina glikowana HbA 1C należy dążyć do 7,0%.

WAŻNE!

Są takie sytuacje, kiedy hemoglobina glikowana HbA 1C  u osób z cukrzycą typu 2 może mieć inne wartości. O tym przeczytasz w Hemoglobina glikowana

Dlaczego przewlekła hiperglikemia jest niebezpieczna?

Może spowodować:

  • udar mózgu 
  • zaburzenia widzenia
  • uszkodzenie nerek
  • choroby układu krążenia – zawał lub niewydolność serca,
  • uszkodzenie nerwów obwodowych – tzw. neuropatia cukrzycowa (silne ból nóg, bolesne skurcze i inne – np. naprzemienne biegunki, wzdęcia lub zaparcia po każdym posiłku),
  • zespół stopy cukrzycowej, który może prowadzić do jej amputacji.

Może być zagrożeniem dla Twojego życia – wywołać kwasicę ketonową,

 Co robić w sytuacji nagłego „przecukrzenia”?

  • weź korygującą dawkę insuliny
  • napij się wody – tyle, żebyś nie czuł pragnienia
  • kontroluj poziom cukru – po korekcyjnej insulinie oraz przed i po kolejnym posiłku.

Pamiętaj!

Przecukrzenia i niedocukrzenia doświadcza każdy chorujący na cukrzycę – szczególnie na początku choroby, kiedy dopiero uczy się właściwego postępowania.

Jeżeli się pojawi – nie rób sobie z tego powodu wyrzutów. To może się zdarzyć.
Ważne, żebyś wiedział, co spowodowało Twoją hipo – lub hiperglikemię. 

Mogą to być na przykład:

  • błędy żywieniowe, 
  • nieprawidłowa dawka insuliny, 
  • nadmierny wysiłek, 
  • stres, cykl menstruacyjny, choroba infekcyjna.

Następnym razem, staraj się nie dopuścić do takiej sytuacji.

Im więcej będziesz wiedział, co może się przytrafić i jak reagować na różne sytuacje i trudności, tym Twoja pewność siebie będzie rosła i się wzmacniała.

Scroll to Top