Oznacza, że masz za dużo cukru (glukozy) we krwi, czyli Twój organizm jest „przecukrzony”.
Wiesz – co za dużo, to niezdrowo. I to samo dotyczy stężenia cukru w Twoim organizmie.
Co to znaczy za dużo cukru?
Każda osoba z cukrzycą powinna być rozpatrywana indywidualnie.
Normy – najnowsze zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego z 2021r. są następujące dla:
Osoby z cukrzycą typu 1 | |
na czczo | w przedziale od 70 mg/dl do 110 mg/dl |
2 godziny po posiłku | poniżej 140mg/dl |
na terapii pompowej oraz
na CGM (metoda ciągłego monitorowania) |
70% odczytów powinno być w przedziale
od 70 mg/dl do 180 mg/dl |
Hemoglobina glikowana HbA 1C | maksymalnie 6,5%. |
W przypadku pań w ciąży z cukrzycą typu 1 normy są jeszcze bardziej rygorystyczne | |
u pań na terapii pompowej oraz / i
na CGM (metoda ciągłego monitorowania) |
70% odczytów powinno być w przedziale
od 63 mg/dl do 141 mg/dl |
Hemoglobina glikowana HbA 1C | poniżej 6,0%. |
Osoby z cukrzycą typu 2 | |
|
|
Hemoglobina glikowana HbA 1C | należy dążyć do 7,0%. |
WAŻNE!
Są takie sytuacje, kiedy hemoglobina glikowana HbA 1C u osób z cukrzycą typu 2 może mieć inne wartości. O tym przeczytasz w Hemoglobina glikowana
Dlaczego przewlekła hiperglikemia jest niebezpieczna?
Może spowodować:
- udar mózgu
- zaburzenia widzenia
- uszkodzenie nerek
- choroby układu krążenia – zawał lub niewydolność serca,
- uszkodzenie nerwów obwodowych – tzw. neuropatia cukrzycowa (silne ból nóg, bolesne skurcze i inne – np. naprzemienne biegunki, wzdęcia lub zaparcia po każdym posiłku),
- zespół stopy cukrzycowej, który może prowadzić do jej amputacji.
Może być zagrożeniem dla Twojego życia – wywołać kwasicę ketonową,
Co robić w sytuacji nagłego „przecukrzenia”?
- weź korygującą dawkę insuliny
- napij się wody – tyle, żebyś nie czuł pragnienia
- kontroluj poziom cukru – po korekcyjnej insulinie oraz przed i po kolejnym posiłku.
Pamiętaj!
Przecukrzenia i niedocukrzenia doświadcza każdy chorujący na cukrzycę – szczególnie na początku choroby, kiedy dopiero uczy się właściwego postępowania.
Jeżeli się pojawi – nie rób sobie z tego powodu wyrzutów. To może się zdarzyć.
Ważne, żebyś wiedział, co spowodowało Twoją hipo – lub hiperglikemię.
Mogą to być na przykład:
- błędy żywieniowe,
- nieprawidłowa dawka insuliny,
- nadmierny wysiłek,
- stres, cykl menstruacyjny, choroba infekcyjna.
Następnym razem, staraj się nie dopuścić do takiej sytuacji.
Im więcej będziesz wiedział, co może się przytrafić i jak reagować na różne sytuacje i trudności, tym Twoja pewność siebie będzie rosła i się wzmacniała.