Jest przeciwieństwem hiperglikemii.
Oznacza, że masz za niskie stężenie cukru we krwi – poniżej 70 mg/dl (według Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego).
Dlaczego hipoglikemia może być bardzo groźna?
Mogą nastąpić nieodwracalne zaburzenia funkcji mózgu.
Po czym poznasz hipoglikemię?
Możesz odczuwać:
- silny głód
- bóle głowy
- szybkie bicie serca
- dezorientację
- uczucie niepokoju
- drżenie rąk
Co robić w przypadku niedocukrzenia?
- Jak najszybciej weź jakieś węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, w ilości
1-2 ww (ok. 15 g. glukozy). Mogą to być: żelki, kostka cukru, łyżeczka dżemu, słodki napój.
Po 15 min. Zmierz cukier.
Pamiętaj!
Przy hipoglikemii nie jedz czekolady ani innych produktów, które zawierają tłuszcz.
Tłuszcz spowalnia wchłanianie glukozy.
W ebooku dokładnie opisujemy bardzo praktyczną zasadę 15/15 – według zaleceń Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego.
- Ciężka hipoglikemia (utrata przytomności)
Konieczne jest podanie leku w zastrzyku – np. glukagonu. Będziesz potrzebować pomocy ze strony innej osoby lub konieczne będzie wezwanie pogotowia.
Ważne!
W przypadku hipoglikemii spowodowanej nadmierną ilością alkoholu, glukagon nie działa. Konieczna jest wówczas pomoc lekarza.
Pamiętaj!
Przecukrzenia i niedocukrzenia doświadcza każda osoba chorująca na cukrzycę – szczególnie na początku choroby, kiedy dopiero uczy się właściwego postępowania.
Jeżeli się pojawi – nie rób sobie z tego powodu wyrzutów.
To może się zdarzyć. Ważne, żebyś wiedział, co spowodowało Twoją hipo – lub hiperglikemię.
Mogą to być na przykład:
- błędy żywieniowe,
- nieprawidłowa dawka insuliny,
- nadmierny wysiłek,
- stres, cykl menstruacyjny, choroba infekcyjna.
Następnym razem, staraj się nie dopuścić do takiej sytuacji.
Im więcej będziesz wiedział, co może się przytrafić i jak reagować na różne sytuacje i trudności, tym Twoja pewność siebie będzie rosła i się wzmacniała.