Hipoglikemia czyli niedocukrzenie

Jest przeciwieństwem hiperglikemii. 

Oznacza, że masz za niskie stężenie cukru we krwi – poniżej 70 mg/dl (według Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego). 

Dlaczego hipoglikemia może być bardzo groźna?
Mogą nastąpić nieodwracalne zaburzenia funkcji mózgu. 

Po czym poznasz hipoglikemię?

Możesz odczuwać:

  • silny głód
  • bóle głowy
  • szybkie bicie serca
  • dezorientację
  • uczucie niepokoju
  • drżenie rąk

Co robić w przypadku niedocukrzenia?

  • Jak najszybciej weź jakieś węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, w ilości
    1-2 ww (ok. 15 g. glukozy). Mogą to być: żelki, kostka cukru, łyżeczka dżemu, słodki napój.
    Po 15 min. Zmierz cukier.

Pamiętaj!

Przy hipoglikemii nie jedz czekolady ani innych produktów, które zawierają tłuszcz.

Tłuszcz spowalnia wchłanianie glukozy.

W ebooku dokładnie opisujemy bardzo praktyczną zasadę 15/15 – według zaleceń Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego.

  • Ciężka hipoglikemia (utrata przytomności)

Konieczne jest podanie leku w zastrzyku – np. glukagonu. Będziesz potrzebować pomocy ze strony innej osoby lub konieczne będzie wezwanie pogotowia.

Ważne!

W przypadku hipoglikemii spowodowanej nadmierną ilością alkoholu, glukagon nie działa. Konieczna jest wówczas pomoc lekarza.

Pamiętaj!

Przecukrzenia i niedocukrzenia doświadcza każda osoba chorująca na cukrzycę – szczególnie na początku choroby, kiedy dopiero uczy się właściwego postępowania.

Jeżeli się pojawi – nie rób sobie z tego powodu wyrzutów. 

To może się zdarzyć. Ważne, żebyś wiedział, co spowodowało Twoją hipo – lub hiperglikemię. 

Mogą to być na przykład:

  • błędy żywieniowe, 
  • nieprawidłowa dawka insuliny, 
  • nadmierny wysiłek, 
  • stres, cykl menstruacyjny, choroba infekcyjna.

Następnym razem, staraj się nie dopuścić do takiej sytuacji.

Im więcej będziesz wiedział, co może się przytrafić i jak reagować na różne sytuacje i trudności, tym Twoja pewność siebie będzie rosła i się wzmacniała.

Scroll to Top