Co z tym indeksem glikemicznym?

Praktyczne wskazówki do wykorzystania od zaraz

Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik tempa wzrostu stężenia glukozy we krwi, po spożyciu określonego produktu.
Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym powodują, że poziom cukru we krwi rośnie szybko w odróżnieniu od produktów o niskim IG. Na ten wzrost reaguje Twoja trzustka wydzielając insulinę.

Trzy najważniejsze informacje!

  1. produkty węglowodanowe najsilniej i gwałtownie wpływają na poziom cukru we krwi
  2. nie wolno wykluczać z diety tłuszczów, białek oraz błonnika – źródłach błonnika przeczytasz tu – link- art., Najlepsze źródła białka
  3. jaja, mięso, ryby, owoce morza, oliwa z oliwek mają IG = 0

Produkty spożywcze, zawierające węglowodany, mają różną wielkość indeksu glikemicznego.

IG wysoki > 75
Staraj się ich unikać
  • banany bardzo dojrzałe i suszone,
  • suszone daktyle, 
  • frytki,
  • puree z ziemniaków,
  • kukurydza, serek mascarpone,
  • tłuste twarogi, 
  • bagietki, białe pieczywo, wafle ryżowe, 
  • makaron kukurydziany, płatki śniadaniowe, kasza jaglana, ziarna amarantusa,  ekspandowane czyli „nadmuchane” zboża, ryż gotowany,
  • bób
IG średni  50 -75
Jedz je w umiarkowanych ilościach
  • kokos,
  • ryż basmati biały i brązowy, ryż długoziarnisty, 
  • kasza owsiana, kukurydziana, płatki jęczmienne, komosa ryżowa, kuskus, makaron ryżowy, pszenny makaron,
  • twaróg półtłusty,
  • warzywa rozgotowane,
  • winogrona, ananasy, mango, brzoskwinie, figi
IG niski <55
Jedz przede wszystkim te, aby dbać o prawidłową, wyrównaną glikemię
  • owoce niskocukrowe 
  • warzywa
  • grzyby
  • chudy nabiał, chudy ser feta, mozzarella i kozi,
  • kwaśne mleko! (słodkie ma dużo cukru, laktozy) 
  • razowy chleb, pumpernikiel,
  • otręby pszenne, owsiane, 
  • kasza np. jęczmienna, gryczana, komosa ryżowa, ryż dziki, czarny, 
  • soczewica, fasola, soja, ciecierzyca, groszek, 
  • orzechy
  • migdały
  • nasiona słonecznika, pestki dyni, mak, sezam, siemię lniane

Zapamiętaj!

  • Węglowodany spożywaj zawsze w towarzystwie: pestek, orzechów, oliwy z oliwek, zimnotłoczonych olejów, awokado, mięsa, ryby, strączków, chudego nabiału
  • Zadbaj o wysoki udział warzyw surowych i gotowanych aldente
  • Wybieraj czerstwe pieczywo, 
  • Ugotowany makaron/ryż przelej na sicie zimną wodą lub przygotuj dzień wcześniej i schłodź w lodówce
  • Nie rozdrabniaj,
  • Nie blenduj,
  • Nie rozgotowuj
  • Wybieraj mniej dojrzałe owoce i zjadaj ze skórką
Scroll to Top