Jesteś w ciąży. To wielka radość i oczekiwanie na pierwsze lub kolejne dziecko. Dodatkowo, dowiedziałaś się, że przez okres Twojej ciąży będzie Ci towarzyszyła cukrzyca. Nie zapraszałaś tego gościa. Mimo to, zajmij się nim odpowiednio, by nie wyrządził krzywdy ani Tobie, ani Twojemu maleństwu. Pamiętaj – właściwe zadbanie o nieproszonego gościa – Twoją ciążową cukrzycę – oznacza troskę o właściwy przebieg ciąży i zdrowie Twojego przyszłego dziecka.
Czym jest cukrzyca ciążowa?
To choroba, która często pojawia się w ciąży i z reguły po ciąży ustępuje. To dobra wiadomość, prawda?
Cukrzyca ciążowa (nazywana też GDM – ang. Gestational Diabetes Mellitus) oznacza, że w Twoim organizmie zachodzi nieprawidłowy metabolizm glukozy (cukru). To oznacza, że nie jest ona zamieniana na energię, która jest potrzebna do życia.
To powoduje, że u Ciebie jest za duże stężenie cukru we krwi.
Dlaczego tak się dzieje?
Niektóre z przyczyn cukrzycy ciążowej
Przemiany, które zachodzą w organizmie przyszłej mamy,
- Zwiększa się stężenie wielu hormonów, które są produkowane zarówno przez matkę, łożysko, jak i rozwijające się dziecko. Niektóre z nich zaburzają działanie insuliny, np. estrogeny, progesteron, kortyzol, prolaktyna, ludzki laktogen łożyskowy (hPL), leptyna, adiponektyna, łożyskowy hormon wzrostu (hPGH).
- Mimo, że w Twoim organizmie jest wystarczająca ilość insuliny, to nie zamienia ona glukozy (cukru) w energię, którą potrzebują Twoje komórki i narządy.
Rozwija się oporność na insulinę (tzw. insulinooporność) i pojawia się cukrzyca ciążowa. - Trzustka przyszłej mamy musi wyprodukować 2,5 więcej insuliny niż to robiła w okresie sprzed ciąży – nie zawsze jest w stanie to zrobić.
- Nawet jeżeli insuliny jest dużo, to w ciąży – głównie w II i III trymestrze zwiększa się insulinooporność i dochodzi do hiperglikemii, czyli nadmiaru cukru.
Sprawdź, czy jesteś w grupie zagrożonej cukrzycą w ciąży?
- zaszłaś w ciążę po 35. roku życia,
- po swoim urodzeniu ważyłaś powyżej 4 000g,
- obecnie masz nadwagę lub otyłość albo nadmiernie przytyłaś w czasie obecnej ciąży,
- jesz dużo tłuszczów nasyconych, np. tłuste mięso, masło
- jesz często jedzenie typu fast food i pijesz napoje słodzone,
- palisz w czasie ciąży,
- prowadzisz siedzący tryb życia – mało ćwiczysz,
- urodziłaś wcześniej dzieci o masie ciała powyżej 4 000 g,
- urodziłaś dziecko z wadą rozwojową,
- poroniłaś lub wcześniej miałaś cesarskie cięcie,
- jesteś w kolejnej ciąży lub w mnogiej,
- stwierdzono u Ciebie niedobór witaminy D3,
- masz wysokie stężenie trójglicerydów, a mało dobrego cholesterolu – HDL,
- cierpisz na nadciśnienie tętnicze,
- w poprzednich ciążach miałaś stwierdzoną cukrzycę,
- chorujesz na zespół policystycznych jajników,
- Twoi dziadkowie, rodzice lub rodzeństwo mają lub mieli cukrzycę typu2,
- Twoja mama miała cukrzycę ciążową
Ważne! – ryzyko cukrzycy ciążowej wzrasta wraz z wiekiem oraz przy kolejnej ciąży.
Lekarz odpowiada
Czy moje dziecko będzie miało cukrzycę?
Nie ma takiego przełożenia, że cukrzyca matki w okresie ciąży oznacza cukrzycę jej dziecka. Jeżeli monitorujesz swoją chorobę, pilnujesz, by poziom cukru był na odpowiednim poziomie, to Twojemu dziecku cukrzyca nie zagraża. Natomiast, jeżeli nie będziesz wyrównywała poziomu cukru, możesz doprowadzić do makrosomii.
To oznacza, że Twoje dziecko będzie o wiele większe niż powinien być noworodek. To może spowodować komplikacje porodowe – dużemu dziecku trudniej jest wydostać się na świat
(może dojść do np. do porażenia nerwu przeponowego lub twarzowego, zwichnięcia barku czy do niedotlenienia okołoporodowego). Makrosomia grozi też w przyszłości ryzykiem szybszego rozwoju cukrzycy, otyłości czy nadciśnienia u Twojego dziecka.Inne odpowiedzi lekarza diabetologa na pytania – ważne dla Pań mają cukrzycę ciążowa są w naszym e-booku.