Dlaczego warto jeść oliwki i używać oliwy?

Mówiąc najprościej – owoce oliwki europejskiej wytłoczone na zimno stają się oliwą. Warto się z nią zaprzyjaźnić, bo oliwa działa regulująco na poziom lipidów, czyli Twoich tłuszczów i cholesterolu we krwi. To dzięki zawartości 70% glicerydów kwasów nienasyconych. Dodatkowo zawiera witaminy A, E, D i K oraz sole mineralne: wapń, sód, fosfor, magnez, jod i żelazo. Oliwa może służyć do smażenia, pieczenia, duszenia. Można ją też dodawać na surowo – do surówek i sałatek.

Oliwki

Działa pomocniczo
  • w zaparciach,
  • w nieżycie żołądka z nadkwaśnością,
  • w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Ponadto działa
  • osłaniająco na śluzówkę przewodu pokarmowego
  • słabo przeczyszczająco, 
  • żółciopędnie, 
  • przeciwmiażdżycowo,
  • antyagregacyjnie, czyli zmniejsza krzepliwość krwi.

Oliwa z oliwek

Inne zastosowanie oliwy
  • Jest polecana w geriatrii, w daniach dla osób starszych – ze względu na działanie przeciwwolnorodnikowe. Wolne rodniki przyczyniają się do starzenia organizmu, a polifenole z oliwy wiążą rodniki i hamują ich negatywne działanie.
  • Jest stosowana w diecie dla chorych na cukrzycę – wyrównuje poziom cukru we krwi.
  • Jest polecanym dodatkiem do dań dla dzieci, gdyż pobudza wzrost i rozwój układu kostnego.

Najlepiej wybierać oliwę w ciemnej szklanej butelce, extra virgin z pierwszego tłoczenia.

Źródło: „Fitoterapia i leki roślinne” Eliza Lamer- Zarawska

 

Scroll to Top