Mówiąc najprościej – owoce oliwki europejskiej wytłoczone na zimno stają się oliwą. Warto się z nią zaprzyjaźnić, bo oliwa działa regulująco na poziom lipidów, czyli Twoich tłuszczów i cholesterolu we krwi. To dzięki zawartości 70% glicerydów kwasów nienasyconych. Dodatkowo zawiera witaminy A, E, D i K oraz sole mineralne: wapń, sód, fosfor, magnez, jod i żelazo. Oliwa może służyć do smażenia, pieczenia, duszenia. Można ją też dodawać na surowo – do surówek i sałatek.
Działa pomocniczo
- w zaparciach,
- w nieżycie żołądka z nadkwaśnością,
- w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Ponadto działa
- osłaniająco na śluzówkę przewodu pokarmowego
- słabo przeczyszczająco,
- żółciopędnie,
- przeciwmiażdżycowo,
- antyagregacyjnie, czyli zmniejsza krzepliwość krwi.
Inne zastosowanie oliwy
- Jest polecana w geriatrii, w daniach dla osób starszych – ze względu na działanie przeciwwolnorodnikowe. Wolne rodniki przyczyniają się do starzenia organizmu, a polifenole z oliwy wiążą rodniki i hamują ich negatywne działanie.
- Jest stosowana w diecie dla chorych na cukrzycę – wyrównuje poziom cukru we krwi.
- Jest polecanym dodatkiem do dań dla dzieci, gdyż pobudza wzrost i rozwój układu kostnego.
Najlepiej wybierać oliwę w ciemnej szklanej butelce, extra virgin z pierwszego tłoczenia.
Źródło: „Fitoterapia i leki roślinne” Eliza Lamer- Zarawska