Owoce to produkty doceniane nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, różnorodność, ale także z powodu bogactwa, jakie kryje się w soczystym miąższu, ukrytym tuż pod skórką.
Owo bogactwo to błonnik oraz duża ilość witamin i mikroelementów – dlatego owoce powinny być stałym elementem w diecie każdej kobiety w ciąży, także chorej na cukrzycę!
Prawdą też jest, że nie wszystkie owoce są polecane dla osób z cukrzycą ze względu na znaczą zawartość fruktozy (cukru), która w zdecydowany sposób podwyższa poziom glikemii.
Jeść czy nie jeść? Oto jest pytanie.
Zdecydowanie jeść.
A pytanie należy zadać w innej formie –
Czym się kierować przy wyborze owoców?
Wybierając owoce, bierz pod uwagę następujące aspekty:
- Indeks glikemiczny
Wybieraj owoce, których indeks glikemiczny nie przekracza 50.
Do takich owoców należą m.in.: agrest, jabłka, maliny, borówki, porzeczki, nektarynki, wiśnie. Więcej informacji na temat indeksu glikemicznego znajdziesz w naszym ebooku Cukrzyca ciążowa.
- Ilość
Według zaleceń zdrowego żywienia, podstawę diety powinny stanowić warzywa i owoce.
Ważne! Owoce jedz nie w większej ilości niż 1-2 porcji, czyli garść lub szklanka na dobę.
- Sposób przyrządzenia
Owoce, podobnie jak warzywa, najlepiej jest spożywać w postaci surowej.
Podczas przecierania, gotowania cukier w nich zawarty staje się bardziej dostępny.
- Towarzystwo białka i tłuszczu
Aby zmniejszyć wpływ cukrów z owoców, połącz je z innym produktem, który zawiera białko i/lub tłuszcz, np. z jogurtem naturalnym, orzechami, nasionami, awokado.
- Porę posiłku
Ze względu na zawartość cukrów prostych, najlepszą porą na spożycie owoców jest przed i popołudnie. To z reguły czas Twojej największej aktywności w ciągu dnia. Posiłki spożywane wieczorem powinny składać się głównie z węglowodanów złożonych, na przykład kanapki z pełnoziarnistego chleba, warzyw z razowym makaronem czy kaszą gryczaną.
Więcej przydatnych informacji przeczytasz w naszym ebooku, który przygotowaliśmy dla pań z cukrzycą ciążową Cukrzyca ciążowa.