Karolina Chęś
dietetyk kliniczny, fitoterapeuta
Chciałabym, żebyś wiedział jak pracuję, jaka jest moja filozofia i podejście do Pacjenta.
Od wielu lat dietetyka jest moją pasją. Traktuję ją jako dziedzinę, którą nieustannie pogłębiam. Cały czas rozwijam też wiedzę i umiejętności z dziedzin pokrewnych, by móc jak najlepiej wspierać i pomagać moim Pacjentom.
W swojej pracy bazuję przede wszystkim na solidnych podstawach i badaniach naukowych oraz szacunku do drugiego człowieka – jego wyborach, decyzjach.
Wielokierunkowa edukacja akademicka dała mi solidne podstawy do wykonywania zawodu dietetyka. Mam też niezbędną wiedzę i umiejętności, by analizować badania laboratoryjne – łączę je z objawami, z którymi przychodzi do mnie Pacjent.
Roczny kurs dietetyki wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej nauczył mnie, że człowiek jest całością i wymaga interdyscyplinarnego podejścia. Dlatego, diagnozując Pacjenta, zawsze skupiam się na szukaniu przyczyn dolegliwości, aby skutecznie i trwale wyeliminować nieprawidłowości obecne w jego organizmie.

Natomiast, dzięki zgłębieniu tajników ziołolecznictwa, czyli fitoterapii, wspomagam dietoterapię ziołami – odpowiednio dopasowanymi do Pacjenta. Wybór zawsze należy do Pacjenta.
Moja praca to w dużej mierze rozmowa i uważne słuchanie drugiego człowieka. Doskonaliłam te umiejętności m.in. na studiach podyplomowych Akademia trenera. Dzięki temu buduję z moimi Pacjentami dobre relacje, które wpływają na efektywność terapii.
Z wielką przyjemnością, jako nauczyciel akademicki, dzielę się swoją wiedzą z kolejnymi pokoleniami dietetyków. To też mnie motywuje do ciągłego podnoszenia kwalifikacji i stałego rozwoju.
Moja praca – w gabinecie i na sali wykładowej wymaga ode mnie wiedzy na najwyższym poziomie.
Nie samą dietetyką żyje człowiek 😊.
Na co dzień jestem żoną i mamą trójki dzieci.
Jestem:
- Dietetykiem klinicznym.
- Fitoterapeutą.
- Członkiem Polskiego Towarzystwa Onkologicznego.
- Specjalistą przyjaznym insulinoopornym.
- Specjalizuję się w prowadzeniu pacjentów onkologicznych, po operacjach bariatrycznych, niedożywionych, z zaburzeniami odżywiania, z wybiórczością pokarmową, na eliminacjach, z chorobami autoimmunologicznymi.
- Duża grupa moich pacjentów to osoby borykające się z niepłodnością, kobiety w ciąży i połogu oraz dzieci podczas rozszerzania diety.
- Wykładowcą na kierunku dietetyka
- Prowadzę szkolenia, warsztaty dla pacjentów oraz edukuję, np. pracowników sklepów ze zdrową żywnością.