Najlepsze źródła białka w diecie osoby chorej na cukrzycę.

Białko jest ważnym elementem zdrowego talerza.
Jego dodatek obniża indeks glikemiczny (IG) potrawy.

Gdzie możesz znaleźć białko?
Masz do wyboru źródła roślinne i zwierzęce.

Zwierzęce:

  • mięso – cielęcina, drób, królik
  • ryby – dorsz, pstrąg, łosoś dziki
  • owoce morza
  • jaja
  • mleko i jego przetwory – chudy twaróg, fermentowane produkty mleczne, maślanka, jogurty naturalne, kefir

Roślinne:

  • nasiona roślin strączkowych – ciecierzyca, soczewica, fasola
  • orzechy – włoskie, laskowe, makadamia
  • migdały
  • kasze – gryczana, jęczmienna, komosa ryżowa

Ważne!
Jeżeli masz stwierdzoną niewydolność nerek – ogranicz białko w diecie.
W przypadku nadciśnienia – unikaj produktów wędzonych.

Scroll to Top