Produkty zbożowe takie jak chleb, makaron, płatki owsiane czy kasze stanowią podstawę wielu dań i przekąsek. Bez wątpienia są cennym źródłem błonnika i witamin.
UWAGA!
Jednak ze względu na dużą zawartość cukru wymagają szczególnej uwagi.
Czy wiesz, że wzrost poziomu glikemii po spożyciu chleba, makaronu, ryżu, kaszy w dużej mierze zależy od ich rodzaju, ilości oraz przyrządzenia?
Zatem, jaki rodzaj produktów zbożowych jest najlepszy dla osób z cukrzycą i pań, którym w ciąży towarzyszy cukrzyca ciążowa?
Zacznijmy od podstaw. Pieczywo i mąka.
Kiedy wybierasz gotowe pieczywo, zwróć szczególną uwagę na rodzaj mąki. On odgrywa najważniejszą rolę. Obecnie na rynku jest dostępnych wiele rodzajów mąki, tj. pszenna, orkiszowa, żytnia, jęczmienna, owsiana, jaglana, gryczana, kukurydziana, ryżowa czy orzechowa. Dodatkowo, poszczególne z nich, posiadają kilka typów, np. mąka pszenna typu 450, 1850, 2000 lub 3000.
Bardzo ważna zasada!
Im wyżej tym lepiej! Im wyższa cyfra jest przy mące, tym ona jest dla Ciebie lepsza.
Mąki typu 1400, 1850 oraz 2000 są grubego przemiału, nieoczyszczone, zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego.
Te właściwości sprawiają, że mąki tego typu usprawnią perystaltykę jelit oraz regulują poziom cukru we krwi.
Z tego powodu najlepszą propozycją są wszystkie mąki typu 1400, 1850 itd.
Dodatkowym atutem są dodawane do pieczywa nasiona, pestki i zioła.
Pieczywo z dużą ilością nasion, np. słonecznika, dyni, sezamu bądź chleb przyrządzony wyłącznie z ziaren to doskonały wybór dla osoby z cukrzycą.
Dlaczego ważna jest jakość i rodzaj pieczywa w diecie kobiety z cukrzycą ciążową?
Produkty zbożowe są podstawą każdej racjonalnej diety. Są nie tylko ważnym źródłem energii, ale dostarczają również innych składników pokarmowych, takich jak witaminy z grupy B, magnez, żelazo, cynk i błonnik pokarmowy.
TWOJA KORZYŚĆ!
Pieczywo z mąki wysokiej jakości, zapewni Ci niezbędne elementy odżywcze – ważne dla rozwoju dziecka oraz zdrowia przyszłej mamy. Wpłynie pozytywnie na poziom glikemii u kobiet z cukrzycą ciążową oraz u każdej osoby, której towarzyszy cukrzyca.
Zastanawiasz się jaki wpływ na poziom glikemii mają inne produkty zbożowe?
Których wypieków się wystrzegać?
Jaki rodzaj kaszy, ryżu i makaronu jest najlepszy dla osób z cukrzycą?
Sięgnij po więcej informacji zawartych w naszych e-bookach- Cukrzyca ciążowa.