Tłuszcze – czy należy je eliminować w diecie osoby chorej na cukrzycę?

Tłuszcze podobnie jak białka są niezbędne w diecie. Mają więcej kalorii w 1 gramie niż białko czy węglowodany, dlatego jeśli cierpisz na nadwagę czy otyłość – spożywaj je z umiarem.
Nie wolno ich eliminować. One obniżają indeks glikemiczny potrawy.
Najbardziej istotne jest źródło zjadanego tłuszczu.

Co musisz wiedzieć?

Celuj w tłuszcze jedno- i wielonienasycone, czyli wybieraj:

  • oliwa z oliwek
  • awokado
  • migdały
  • orzechy
  • zimnotłoczone oleje
  • ryby
  • owoce morza
  • algi 

W przypadku nadciśnienia unikaj wędzonych ryb. Wybieraj pieczone i gotowane.

Jeżeli dbasz o prawidłowe parametry lipidogramu, czyli cholesterol i trójglicerydy i nie chcesz zwiększać ryzyka chorób sercowo-naczyniowych,
to ogranicz:

  • masło
  • smalec
  • pasztety
  • tłuste mięsa
  • kiełbasy
  • salcesony
  • tłusty nabiał.

Wybieraj świadomie to, co sprzyja Twojemu zdrowiu.

Więcej o dobrym i złym cholesterolu i trójglicerydach – parametrach, ważnych dla osób, które żyją z cukrzycą typu 1, piszemy w ebooku

Scroll to Top