Tłuszcze podobnie jak białka są niezbędne w diecie. Mają więcej kalorii w 1 gramie niż białko czy węglowodany, dlatego jeśli cierpisz na nadwagę czy otyłość – spożywaj je z umiarem.
Nie wolno ich eliminować. One obniżają indeks glikemiczny potrawy.
Najbardziej istotne jest źródło zjadanego tłuszczu.
Co musisz wiedzieć?
Celuj w tłuszcze jedno- i wielonienasycone, czyli wybieraj:
- oliwa z oliwek
- awokado
- migdały
- orzechy
- zimnotłoczone oleje
- ryby
- owoce morza
- algi
W przypadku nadciśnienia unikaj wędzonych ryb. Wybieraj pieczone i gotowane.
Jeżeli dbasz o prawidłowe parametry lipidogramu, czyli cholesterol i trójglicerydy i nie chcesz zwiększać ryzyka chorób sercowo-naczyniowych,
to ogranicz:
- masło
- smalec
- pasztety
- tłuste mięsa
- kiełbasy
- salcesony
- tłusty nabiał.
Wybieraj świadomie to, co sprzyja Twojemu zdrowiu.
Więcej o dobrym i złym cholesterolu i trójglicerydach – parametrach, ważnych dla osób, które żyją z cukrzycą typu 1, piszemy w ebooku